Verhuizing in Oost-Vlaanderen: telecom, water en energie
Ga je binnenkort verhuizen in of naar Oost-Vlaanderen? In deze Vlaamse provincie zal je rekening moeten houden met een aantal procedures voor het verhuizen van je contracten voor gas, elektriciteit, water, internet, telefonie en/of tv. Op deze pagina vind je alle informatie.
Gratis hulp en advies voor verhuizingen in Oost-Vlaanderen
Vul het onderstaande formulier in om gratis hulp en advies te ontvangen voor het verhuizen van al je contracten, zoals energie, telecom en water.
Energie verhuizen naar Oost-Vlaanderen
Om elektriciteit en/of gas te kunnen gebruiken in je nieuwe woning, zul je een
energiecontract af moeten sluiten bij een van de leveranciers in deze provincie. Momenteel zijn er achttien energieleveranciers actief in Oost-Vlaanderen, waaronder Eneco, TotalEnergies, ENGIE en Luminus.
Het is aan te raden om bij een verhuis altijd een vergelijking uit te voeren op basis van het verwachte energieverbruik van je nieuwe woning. Het uitvoeren van een vergelijking op basis van je verbruik kan op vergelijkingssites, zoals de VREG V-test en CallMePower.
Om meer informatie te ontvangen over energie in Oost-Vlaanderen of voor het afsluiten van een energiecontract bij een leverancier naar keuze, kun je onze partner CallMePower contacteren op: 02 586 21 31
In België, en ook in Oost-Vlaanderen, staan consumenten en kmo’s geheel vrij
om te veranderen van energieleverancier. Overstappen is geheel gratis, ook als de looptijd van het contract nog niet is afgelopen.
Overnamedocument energie Oost-Vlaanderen
Voor het overnemen van de energiemeters in je nieuwe woning, dien je het
overnamedocument in te vullen. In dit document noteer je de meterstanden op het moment van overdracht en de EAN-codes van de energiemeters. Vervolgens kan het document worden opgestuurd naar de energieleverancier en zullen de meters worden overgedragen aan de nieuwe bewoners van de woning.
Nadat de netbeheerder de meterstanden heeft opgevraagd, zal je binnen een aantal weken de slotfactuur van je energieleverancier ontvangen. Zodra deze factuur is betaald, is de verhuizing afgerond.
Internet, TV en telefonie verhuizen in Oost-Vlaanderen
Internet, televisie en telefonie zijn onmisbaar geworden in ons dagelijks leven. Om er zeker van te zijn dat je gebruik kunt maken van deze diensten als je je nieuwe woning betreedt, is het aan te raden om je verhuis in ieder geval drie tot vier weken van tevoren door te geven aan je provider.
Voor het doorgeven van een verhuis aan je telecom provider heb je in ieder geval de volgende informatie nodig:
- de verhuisdatum;
- het adres van de nieuwe woning;
- de status van de lijnen (in gebruik of afgesloten);
- de contactgegevens van de voormalige bewoners van de woning.
Vergelijk providers in Oost-Vlaanderen bij een verhuis!
Het is sterk aan te raden om het aanbod te vergelijken als je gaat verhuizen. Contacteer onze partner CallMePower voor het uitvoeren van een vergelijking of hulp bij je verhuis op: 02 586 21 31
Nieuwe provider bij een verhuis in Oost-Vlaanderen
Indien je niet tevreden bent met je huidige provider of er een andere provider is met een beter aanbod en/of betere tarieven, kun je onder bepaalde omstandigheden vrij overstappen. Contracten van een bepaalde duur (bijvoorbeeld één jaar) die langer dan zes maanden geleden zijn afgesloten, kunnen vrij worden opgezegd.
Bovendien kan het zijn dat je huidige provider niet actief is op je nieuwe adres in
Oost-Vlaanderen, waardoor je verplicht moet overstappen. Als je provider niet actief is op je nieuwe adres, is het altijd mogelijk om het contract te beëindigen.
Watercontract in Oost-Vlaanderen en een verhuis
Ook betreffende je watercontract en meter zul je enkele stappen moeten ondernemen. De standen van je watermeter moeten worden doorgegeven aan je huidige waterleverancier voor het opmaken van een slotfactuur. Ook zal je een overnamedocument moeten invullen voor het overdragen van de meters aan de nieuwe bewoners.
In de provincie Oost-Vlaanderen zijn twee waterleveranciers actief: De Watergroep en Farys. De leverancier kan verschillen per gemeente. Het is mogelijk om op de website van je nieuwe gemeente te achterhalen wie de verantwoordelijke waterleverancier is.
Vervolgens dien je contact op te nemen met deze leverancier voor het doorgeven van de adreswijzigin